Femmila i Kollen

Av | august 28, 2019

Hvis jeg skal være helt korrekt så heter det jo Holmenkollen, men på folkemunne blir det ofte forkortet ned til Kollen. Som Oslo-gutt har jeg et nært og kjært forhold, både til Kollen og Nordmarka. Jeg har mange flotte minner fra dette området, og når det kommer til sport så var nok Ski-VM i Oslo i 1982 det største for meg. Men all historien som er blitt skrevet både av norske og utenlandske utøvere i Kollen, er det ikke mange andre vintersportssteder som kan vise maken til. Det at både utøvere og publikum elsker Kollen, er jo ikke uten grunn. Det er noe helt spesielt med Oslo og kanskje hele Norge, når det kommer til dette med å arrangere vintersport – og da kanskje spesielt langrenn. Nå skal vi se på den legendariske femmila i Kollen, og når det hele startet. Vi skal etter hvert naturlig nok også bli kjent med kjente idrettsnavn, som har gjort seg bemerket på denne disiplinen nettopp i Kollen.

Husebyrennet

Den første femmila i Oslo var faktisk ikke i Kollen, men på Huseby som ligger nedenfor Kollen ved Røa og Sørkedalen. Planen var at det første skirennet skulle avholdes i 1887, men man kom ikke i gang før året etter altså i 1888. Femmila den gangen var en del av Huseby rennet, navnet var naturlig valgt ut fra hvor rennet ble arrangert.

Start på Majorstuen

Start på Majorstuen

Starten fant sted så langt ned i byen som Majorstuen, men man må huske på at hovedstaden slett ikke var så stor og urban som det den er i dag. Det var Torjus Hemmestveit som ble vinner av den først femmila i 1888, og den gang var det kun 17 deltakere og hele 5 av disse brøt skirennet. Når det kommer til selve traséen, så har jeg ikke noen nøyaktige opplysninger om hvor den var plassert. Men det som er kjent, er at man gikk 2 x 25 kilometer.

Nytt og langt skirenn ble planlagt i Kollen

Nå er det Kollen som står for tur, og distansen er ikke 50 kilometer men 30 kilometer. Planen var å arrangere denne distansen som en del av Holmenkollrennene i 1898, men det var for lite snø og det hele ble derfor avlyst. Dette er et klart bevis på, at det også på denne tiden var snøfattige vintere. Hva som skjedde i 1899 vet jeg ikke, men det ble i alle fall ikke noe skirenn det året heller. Men i år 1900 og 1901 kom man i gang med 30 kilometeren, som foreløpig altså var den lengste distansen i Kollen. Men i 1902 kom femmila i gang, og starten gikk fra Frognerseteren – og her var det også målgang. Det mest spesielle med oppstartsåret, var nok det at alle deltakere ble pålagt å hvile ved halvgått distanse. Dette gikk de vekk fra i 1903, og da var det altså fritt frem å disponere kreftene slik man ville.

Snømangel nok en gang

I 1907 ble rennet nedkortet til 40 kilometer, men i 1908 var man tilbake igjen med femmila. På lik linje med Huseby rennet, ble Femmila i Kollen gått med 2 runder på 25 kilometer. Atter en gang måtte rennet avlyses, og dette skjedde i 1905 på grunn av snømangel. I senere artikler vil vi se på årene fra 1909 og fremover, og presentere en del norske og utenlandske utøvere.