LSK ikke lenger i toppserien

Av | desember 18, 2019

La det være sagt med en gang, og det er at jeg ikke er noen ivrig fotballfan overhodet. Men jeg vil uansett bruke litt tid på å venne meg til, at LSK ikke lenger er å finne i den øverste divisjonen i norsk fotball. I den grad jeg har et favorittlag, ja så er det LSK etter mange år som bosatt på Romerike. Jeg hadde deler av min oppvekst i Oslo, så Vålerenga kunne jo like gjerne vært laget som stod mitt hjerte nærmest. Men LSK er noe helt spesielt, og jeg husker tiden med Tom Lund svært så godt. Det at klubben nå faktisk rykket ned, er både trist, vemodig og ikke minst alvorlig.

Historien bak LSK

Med tanke på at det bare er noen dager siden klubben rykket ned, så synes jeg det er på sin plass å se litt på historien fra 1975 og frem til i dag. Dette var året da laget fra Romerike tok steget inn i norsk toppfotball, og siden den gang har de vært å finne i toppserien. Det at LSK har rykket ned skjedde sist i 1966, da de rykket ned til 3. divisjon i Østland/Nordre som det het på den tiden.

Vunnet mange mesterskap

Siden 1959 da de vant sitt første seriegull, så har LSK vunnet hele fem ganger i 1976, 1977, 1986 og 1989 – så det er med andre ord mange år siden de sist tok gullet hjem til Åråsen hvor de spiller sine hjemmekamper. Men klubben har også tatt godt for seg av NM-gull i løpet av årene, dette skjedde i 1977,1978,1981,1985,2007 og 2017. Som vi ser så vant LSK mye fra midten av 1970-årene, og på midten- og slutten av 1980-tallet.

Året er 1977 og datoen er 14. september, laget som LSK skal spille mot er selveste Ajax Amsterdam i Serievinner-cupen dette året. Åråsen var ikke stor nok så kampen ble spilt på Ullevaal, og LSK vant over nederlenderne med hele 2-0. Det ble også satt publikumsrekord med godt over 20 000 mennesker innenfor portene.

Som i så mange andre fotballklubber, har trenere kommet og gått også i LSK. Jeg tenker ikke å ta for meg alle trenere opp gjennom årene, men har valgt meg ut noen av dem. Uwe Rösler og Gunnar Halle fikk høsten 2006 sparken i klubben, dette skjedde etter at de hadde hatt jobben som trener og assistenttrener i kun to sesonger – uten de store resultatene å vise til.

Inn kom den profilerte og kanskje til tider omdiskuterte treneren Tom Nordlie, som tok jobben som hovedtrener fra januar 2007 og hadde den frem til han selv sa opp trenerjobben sommeren 2008. Det er mange kjente fotballtrenere som har vært innom klubben, og en av dem er Henning Berg som også er tidligere fotballspiller – det at han ble ansatt som trener ble av mange sett på som positivt for klubben. Som jeg nevnte i min innledning, så vil dette kun være en kort gjennomgang av litt av det LSK har gjort opp gjennom mange år i toppserien. Jeg håper vi skal få tid til mer senere, men det vil tiden vise.