Mindre konkurransesporter i Norge

Av | oktober 2, 2020

Norge er faktisk på verdenstoppen i interesse for sport, men vi har litt andre preferanser enn de fleste andre land. Faktisk er de fleste av toppsportene i Norge ikke en gang på listen over verdens mest populære sporter; eneste unntaket er fotball, som selvfølgelig troner på toppen av begge listene. Til tross for dette (eller kanskje på grunn av dette) kan vi skilte med et hav av OL-medaljer i de sportene vi er gode i, og mange av disse er hentet fra skisporten.

Amerikansk fotball

Sporten alle har hørt om, men som egentlig ingen driver med. Det har de siste årene blitt startet opp noen lag innen denne sporten, men allment er det ingen som verken hører om disse konkurransene eller er publikum der. I Norge er det faktisk kvinnene som er best i denne sporten. Det kan godt tenkes at denne sporten er litt for voldelig til at nordmenn ønsker å se på, eller så er vi for opptatt med alle de andre sportene vi allerede driver med til å kunne adoptere enda en internasjonal sportsgren.

Baseball

Er det egentlig noen andre enn amerikanerne som spiller baseball? I Norge har vi et eget Softball og Baseballforbund, og det kjøres en eliteserie og forbundserie hvert år, men dette er ikke noe vi legger merke til eller anser som populært i det lille landet vårt. Derimot er slåball en kjent og kjær lek man leker både i fritiden og i gymtimene på barneskolen, og reglene i slåball kan minne mye om en forenklet variant av baseball.

Distanseritt

Spesielt travsporten er stor i Norge, men også sprangridning og dressur er meget populære og det er stor aktivitet i disse sportene. Men vi arrangerer også flere typer konkurranser innen hestesporten, blant annet distanseritt. Sporten er kanskje ikke veldig stor i Norge, men det er en krevende øvelse for både hest og rytter, både fysisk og mentalt. Det som er fantastisk flott med denne sporten er at alle kan delta, og handler om ridning over en lengre distanse. Sporten vil teste hestens utholdenhet, styrke og hurtighet, mens den også vil teste rytterens kjennskap til hesten, gangarter og evne til å ta seg frem i terrenget. Rittet går på tid, og en vesentlig del av konkurransen er veterinærsjekkene underveis der hestens puls og «kondisjon til å fortsette rittet» testes. Ekvipasjen får ikke fortsette fra veterinærsjekken før den har lav nok puls, og er i stand til å fortsette rittet.

Orientering

Orientering

Turorientering har blitt veldig populært rundt om i byene og bygdene i Norge, men hva skiller sporten orientering fra hobbyaktiviteten turorientering? Sporten orientering krever en del kompetanse i bruk av kart og kompass da man må kunne lese et kart over terrenget og finne beste egnede vei mot postene, og man skal finne alle postene på kortest mulig tid. Turorientering er ikke målt på tid, og handler mer om å oppdage nye steder og oppfordre folk til å komme seg ut på tur i ulendt terreng; postene er ofte plassert nær sti slik at man kan benytte ferdige stier for å finne postene. Det finnes fire forskjellige konkurransegrener innen orientering: fotorientering (til fots), skiorientering (på ski), sykkelorientering (på sykkel) og presisjonsorientering (ingen fysiske krav). Det skilles mellom sprint, langdistanse, stafett og natteløp.