Sportsrapport 2020

Av | oktober 4, 2021

Sportsåret 2020 var svært spesielt grunnet pandemien som pågår og det har påvirket mye innen sport. Det er ikke bare vår seeropplevelse som har endret seg ved at publikum enten ikke har vært tillatt, eller at det har vært restriksjoner med tanke på antall publikummere på tribuner, men det har medført mange andre negative konsekvenser. Det er klart at det er noen idretter som er mer populære enn andre og at det å ikke ha supportere til stedet er da et langt større handicap enn for andre. Spillere, skifolk, sykkelryttere og andre får ekstra energi av de som er til stedet og heier på dem. En annen ting er restriksjonene grunnet pandemien har medført store økonomiske tap både for den enkelte idrettsutøveren og klubbene som gjerne står bak dem.

Herrefotball

Herrene fikk ikke begynne å spille kvalifiseringskamper i UEFA Nations League før september 2020. De startet med tapet mot Østerrike, men vant deretter begge kampene mot Nord-Irland og Romania. Deretter tapte de returkampen mot Romania og spilte uavgjort borte mot Østerrike. Til slutt klarte det norske laget å kvalifisere seg videre. I gruppetrekning til VM havnet Norge i gruppe med Nederland, Tyrkia, Montenegro, Latvia og Gibraltar.

I Eliteserien ble kampene først startet i midten av juni og de siste kampene ble spilt 22.desember. Det var noen få lag som nesten hele veien konkurrerte om de første 4 plassene og allerede fra midten av sesongen ble det klart at Bodø Glimt og Molde kom til å kjempe om førsteplassen. Til slutt ble det Bodø Glimt som briljerte resultatmessig med hele 19 poeng forsprang og vant Eliteserien 2020 for menn.

Damefotball

Kvinnelandslaget vant begge kampene mot Wales i EM-kvalifiseringen i høst i fjor. De to øvrige kampene mot Hviterussland og Færøyene ble utsatt grunnet pandemien. Jentene våre, med de siste seierne mot Wales, sikret seg en plass i EM i England. I Toppserien var det ganske jevnt løp mellom Vålerenga, Rosenborg og Avaldsnes. Til slutt klarte Vålerenga å stikke av med førsteplassen, til tross for samme antall poeng som Rosenborg. Her var det målforskjellen som avgjorde det hele.

Skisport

Skisport

Det største jeg har fått med meg her er den enorme suksessen til skiskytteren vår, Marte Olsbu Røiseland, som tok hele 7 medaljer, hvorav 5 gullmedaljer i Verdenscupen i Anterselva i februar i fjor. Denne 30-år gamle jenta imponerte stort, både når det gjelder evne til å hevde seg individuell, men også i stafett.

Under samme VM tok Johannes Thingnes Bø hele 6 medaljer, hvorav 3 gullmedaljer og bekreftet med det den norske dominansen under denne konkurransen. Therese Johaug og Heidi Weng dominerte under Verdenscupen i langrenn som ble avsluttet i mars i fjor. Ellers var det Jacobsen og Østberg av norske kvinnelige utøvere som fulgte etter med henholdsvis 4. og 5. plass.

I herrekonkurransen tok vi 4 av de første 5 plassene i sluttstillingen og dermed vant Norge overlegent i nasjonscupen. I Verdenscupen i alpint ble vår Aleksander Aamodt Kilde vinner sammenlagt, etterfulgt av Henrik Kristoffersen på 3. plass. Nå rakk jeg ikke å si noe om de andre idrettene her, men det får jeg eventuelt komme tilbake til.